Texten baseras på de oftast ställda frågorna. Hittar du inte svar på dina funderingar skriv till oss. Tveka inte att höra av dig, du bidrar även till LLC webbsidans innehåll. Vi svarar oftast inom 24 timmar.

Aminosyror – behöver vi de dagligen?
Ja, på grund av dess byggande roll kan svavelhaltiga aminosyror inte ersättas med några andra föreningar samt de inte kan lagras ”i kroppen.

Balsam – Lagar balsam trasiga hårtoppar?
Nej, det gör den inte. Balsam gör håret mjukt och tar bort statisk elektricitet. Det enda sättet att ta bort trasiga toppar är att klippa bort dem.

Balsam- Varför bli mitt hår platt av balsam?
Det kan bero på att man inte har sköljt ur det ordentligt eller att det inte passar just ditt hår. Byt till mjukgörande och elastiserande lättviktsbalsam som inte tynger håret.  

Balsam metoden – Är den en bra alternativ för traditionell hårtvätt med schampo?
Jag själv har sett kunder som har använd balsam metoden med tilltäppta hårsäckar, kliande hårbotten, spruckna hårstrån på grund av en tjockt lager silikoner eller fett hår redan dagen efter. I det långa loppet balsam metoden ursakar också att håret bli torrt eftersom den förhindrar fukt och fet att komma till hårets yttersta lager. Så jag är väldigt skeptiskt för balsam metoden framförallt för att den förhindrar en naturlig metabolism med bildning av nya hudceller i hårbotten och för att den i längden inte kan vara bra för håret. 

Fett hår – Varför blir håret fett samma dag som man tvättat det?
Du kan använda fel schampo eller har drabbats din hud av överdriventalgproduktion. Byt! Det får inte vara för starkt, det provocerar huden att producera mer fett. Här är det mycket viktigt att komma ihåg att de flesta schampo för fett hår har fel pH värde, saknar lugnande ämnen, har för lite naturliga ämnen som bara de kan lösa upp naturligt fett. Resultat bli inte bara fet hårbotten men också torrt hår. Här är Mon Rin schampo Relaxing den bästa val. 

Får jag kamma blött hår?
Kamma aldrig blött hår. Reda ut håret med fingrar istället och bara så längre du har balsam eller hårmask kvar i håret, Annars bryts hårstrån väldigt ofta. 

Hur långt växer hårstrån?
Håret kan inte växa hur långt som hels. Håret växer i cykler på 2–6 år, därefter lossar hårstråt och det kommer nytt. Håret växer ungefär en centimeter i månaden, men det är individuellt. Det är svavelhaltiga aminosyror som behövs för deras dagliga tillväxt.

Hår – Vad är håren byggt av?
Hår och naglar är gjorda av keratin som är resistent mot böjning. Dessutom påverkas hårets tillstånd och utseende av många vitaminer: A, E-vitaminer från B-gruppen och mineraler: järn, zink, koppar, selen, jod. De senare stimulerar tillväxthastigheten och växande hårstruktur. Dessutom behövs energi för att bygga hår – huvudsakligen glukos.  Bristen på dessa sista komponenter återspeglas i hårets tillstånd och hälsa efter en lång tid. 

Hår- Vad påverkar håret längd och elasticitet?
Keratinproteinet innehåller svavel, som har egenskapen att bindemedlet förbinder de intilliggande ändarna av keratinstenen i långa hårkonstruktioner. Binder samman de närliggande keratinstenarna – kemiska bindningar – så kallade ”Disulfidbroar”. Svavelbindningar som binder håret är mycket starka. 

Hårväxt – Hur brist på zink påverkar hårväxt?
Zink aktiverar enzymer som kontrollerar metabolismen av proteiner som innehåller disulfidbindningar som behövs för att bygga håret. Zink påverkar också omsättning av vitamin A i kroppen. Vitamin A har en betydande inverkan på keratiniseringsprocessen av epidermis, liksom hår och naglar. Långvarig brist på Zink bromsar tillväxt först, sedan hårförtunning och i extrema fall kan det leda till fullständig skallighet.

Hårstruktur – Vad är problemet med kopparbrist?
Koppar som levereras av blod stärker håret. Tillväxten av hårets normala hornstruktur beror på koppar. Bristen på koppar resulterar till exempel att håret bli svagt och vridet. Dessutom brist på koppar försämrar järnfördelning i kroppen vilket kan påverka vår hårs tillväxt negativt. 

Hårvård hemma – Hur hjälper jag mitt hår? 
Att ta hand om sitt hår och hårbotten är lika viktigt som alla andra delar av kroppen. Oftast täcker vi andra kroppsdelar men utsätter dagligen hår och hårbotten för biologiska processer samt en hel del föroreningar, smuts och kemikalier, värmestyling, kemiska behandlingar, mm. Skötsel av hår och vård av hårbotten kan göras separat, men det är faktiskt sammanflätade eftersom håret växer från underhuden. Mon Rin Hair Care kollektion inkluderar både håret och huden behöv. Med produkterna från alla tre STEG vårdar och behandlar du de levande delarna av hår (hårsäckar, hårrötter och talgkörteln). 

  • Steg I: Produkterna används före schamponeringen, bland annat hudpeeling i flyttande form.
  • Steg II: Välj schampo utifrån vilken hudtyp du har. Schamponera huvud två gånger och alltid med schampo utspäd med vatten. Massera huden mjukt och noga. Vid större hårbottenproblem använd passande extrakten som kompletterar hudrengöring med schampo.
  • Steg III: Välj balsam, inpackning, och finish produkter utifrån hårets behöv. 

Hårets pH – Varför hudens pH värde är så viktigt får håret?
Hudens pH värde är mycket viktigt för både vår hälsa och hårets utseende och kvalité. På överhuden finns det vi kallar för hudens syramantel, vår naturliga skyddsbarriär. – Syramanteln består av talg, det vill säga fettsyror, och fuktbindande ämnen som hyaluronsyra, karbamid och pH-balanserande mjölksyra. Denna skyddsbarriär hjälper huden att stå emot yttre påverkan och skyddar från fuktförlust, Vanligt vatten har ett pH-värde på 7. I kontakt med hudytan höjer kranvatten hudens naturliga pH-värde, därför kan vi känna oss torra i huden precis efter en tvätt. Så se till att använda produkter där deras ingredienser håller hudens och hårets pH värde på rätt nivå. 

Hårprodukter kontra det rätta pH värdet
Många rengöringsprodukter är dessutom basiska (pH 8–12), eftersom basiska ämnen löser upp fett. Är man torr i huden, om det kliar eller om man har svampig och sårig hud, kan man misstänka rubbad pH-balans.

Hårvårdsprodukter – Bli håret bättre om man använder många hårvårdsprodukter?
Allt vi applicerar på huden och håret är aldrig påverkanfri och kan slita på håret. Hårvårdsprodukterna vi har mängden av i badrumsskåpet kan ha en negativ eller positiv påverkan. Därför ett besök hos en trikolog och undersökning med mikrokamera kan hjälpa dig att välja rätt. Vi handlar i fysiska butiker eller googlar på internet och väljer produkter utifrån lakande rubriker och säljande produktbeskrivningar.  Det som kan hända när vi använder för ofta hårvårdsprodukter på utsidan av hår är exempelvis att produkternas vattenlösliga ämnen agerar på temperaturväxlingar (minus när vi är ute i kylan och plus, när vi vistas inomhus). Ämnena som frys in kan skada yttersta skaftet och håret förlorar vatten och fett. I såna fall får man en omvänd effekt, håret bli torrare, frissigare och glanslöst. 

Järn – Vilken betydelse har järn för hårväxten?
Järnjoner är oskiljaktiga från den så kallade cellulär andning som ger energi till matriscellerna som gör att håren delar sig och skiljer sig åt. De är också nödvändiga för driften av ett visst enzym, vilket indirekt, vilken bestämmer den korrekta strukturen och hastigheten av hårväxten. Kvinnor är särskilt utsatta för järnunderskott. Riklig menstruationsblödning, graviditet och en ”låg fetthalt” diet kan snabbt leda till en brist på detta mikroelement hos kvinnor. Som ett resultat blir håret tunt, skört och tunt.

Kost- vilka livsmedel som är rika på cystin och metioni?
Måttliga mängder av båda aminosyrorna finns i livsmedel som innehåller mycket protein – t.ex. i kött och mjölkdess produkter, ägg, fisk. Är du vegetarian hittar du mängder cystin i spannmål och baljväxter, såsom vetegroddar, sojabönor, havregryn, vetekli, etc. 

Kost – hur vet jag att jag äter tillräckligt med näring 
Mat vi äter är ofta inte tillräckligt och för att säkerställa håret på alla väsentliga aminosyror från svavel, vitaminer och spårämnen. Tillagning och stress exempelvis kan försämra vår näringsupptagning. Så ibland kan det vara bra att stödja sin kost med ett värdefullt kosttillskott från New Nordic eller Bockhorn från Eiden och Silicea Original Hår och Hud. 

Livlöst hår – Volym i håret – Varför har jag ett livlöst hår som saknar volym
Volym i håret beror helt och hållet på hur de så kallade hårresarmusklerna har det. Hårresarmusklerna är de muskler i hårbottnen som jobbar med att resa upp håret från huvudet. Friska hårsäckar utgör alltså även ett viktigt skydd för oss. Det finns inget schampo som kan ge den naturliga volymen i håret.  
Livlöst hår kan ha flera orsaker. Den främsta orsaken är försämrad blodcirkulation, som gör våra hårmuskler så slappa att de helt enkelt inte orkar resa upp håret från hårbottnen. Den dåliga blodcirkulationen i skalpen försämrar också transporten av näring in i hårets näringskanaler. En annan orsak till livlöst hår kan vara att man använder fel schampo. Många schampon löser inte upp naturligt fett, vilket gör att det bildas en beläggning av härdat fett i hårbottnen. Konsekvensen blir att förnyelse av hud- och hårceller försämras.
Hårbottenproblem med överdriven talgproduktion eller mjäll som täpper till och blockerar hårsäckarna är en annan bov som kan göra att håret ligger platt på huvudet och saknar volym. När hårsäckarna täpps till får hårsäckarna nämligen mindre syre och klarar därmed inte att lyfta håret tillräckligt högt. 
Stress, näringsbrist och dålig kosthållning kan också påverka hårets volym. Personer som försöker gå ner i vikt genom att undvika nyttigt fett brukar få livlöst hår utan glans. 

Stress – Hur tar jag hand om min hud och mitt hår under stressperioden?
Om du är stressad ska du så klart först och främst se över om du kan påverka din situation något, så stressen kan minska. Men ibland är stressen tyvärr oundviklig. För att ta hand om sin hud när man är stressad är viktigt att man håller sin hudvårdsrutin enkel och framförallt ser till att återfukta kroppen mycket, något som är särskilt viktigt för de med eksem och psoriasis. Skaffa dig inte för många nya produkter eftersom de kan hjälpa först när du hittar balansen igen.  Man ska också vara noggrann med att sova minst åtta timmar per natt, för att ge sin kropp chansen att återhämta sig ordentligt. Testa även djupandningsövningar för att kunna slappna av. Träning kan också vara skönt och hjälpa om man är stressad.

Sol och hår – Hur påverkar solbränna mitt hår?
Tyvärr, mycket ogynnsamt. Under inflytande av långvarig exponering för solen tenderar håret att förlora sitt skyddande pigment – melanin. Fettämnena i höljena och hårförstärkande ”disulfidbroar” är skadade. Därför, efter en solig semester, särskilt de som spenderas över södra haven, kan oväntat brott och förlust av hårelasticitet uppstå. 

Tjockare hår – Kan man få tjockare hår?
Det beror på vad man menar med tjockt hår. När man tänker på ett antal hårstrån så är svaret nej. Man är född med ett visst antal hårsäckar och det är ärftligt hur många hårstrån kan växa i varje hårsäck. 
När man tänker att tjockt hår är lika med tjocka hårstrån så kan näringsbrist vara orsaken till försämrade kvalité. En bra exempelvis på passande kostillskat är Silicea Original gel. Leverantören av detta preparat garanterar att sex månaders användning kan ge upp till 30 % tjockare hår. Jag och mina kunder kan bekräfta att det fungerar där vi dokumenterade effekten med Mikrokamera.   

Vitaminer – är de viktiga för håret?
Vitaminer är mycket viktiga, eftersom de stimulerar håret till fyllig tillväxt. Exempelvis: B-vitaminer, som stöder hårväxt och skyddar dem mot sjukdomar och negativa väder och miljöeffekter är särskilt viktiga för hår.

Värmestyling – Hur mycket värme tål håret?
Värmestyling kan bli direkt skadligt om man temperaturen överstiger 165 grader. Vad gäller föning av håret så är kallföning och lägre temperaturer inte farligt för håret. Enligt forskning ca 60 C eller lägre skadar inte skada håret lika mycket, utan kan t o m vara snällare för håret än lufttorkning. Om det tar lång tid för ditt hår att torka av sig själv kan det uppstå negativa biverkningar av fukt som bildar sig i hårbotten och kan leda till uppkomsten av mjäll.  Föna håret på större avstånd och aldrig närapå hårbotten. Fel valda hårvårdsprodukter som inte tillgodogör hårbotten behöv är den största fara får håret.