Fläckvist håravfall betyder att det uppstår kala fläckar, till exempel på huvudet. Den här typen av håravfall beror ofta på en sjukdom som kallas alopecia areata. Stress kan vara en utlösande faktor, men det kan också röra sig om olika infektioner och sjukdomar. Hårväxten kommer ofta tillbaka inom ett par år. I mer ovanliga fall kan håravfallet vara permanent och ibland leda till att allt hår på huvudet eller kroppen försvinner.

Symptom vid håravfall

Håravfall kan visa sig på olika sätt. Håret kan bli tunnare, det kan bildas en kal fläck eller också kan håret försvinna helt på vissa områden.

  • fläckvist håravfall – kala fläckar med normal hårväxt runt omkring i exempelvis håret, skägget eller på underbenen, det brukar ofta handla om plötsligt håravfall
  • totalt eller universellt håravfall – då försvinner allt hår på huvudet och i ovanliga fall på hela kroppen, vilket betyder att du även tappar till exempel ögonbryn och ögonfransar.

Orsaker till håravfall

Fläckvist håravfall orsakar kala fläckar. Ibland kan olika hudreaktioner orsaka tillfälliga fläckar – då är det vanligt att få klåda i hårbotten eller röda, torra och fjällande utslag. Det kan bero på exempelvis svampinfektioner i hårbotten, eksem, ringorm eller psoriasis.

Alopecia areata är en sjukdom som kan göra att både barn och vuxna tappar hår fläckvis, ofta i form av en kal fläck på huvudet. Kala fläckar kan även uppstå i skäggbotten eller exempelvis på underbenen. Håret växer ofta tillbaka inom 1–2 år, men i upp till tio procent av fallen blir håravfallet bestående. I mer ovanliga fall kan fläckarna breda ut sig och göra att hela hjässan blir kal eller att all hårväxt på kroppen försvinner. Det beror antagligen på en autoimmun process som resulterar i att tillväxtprocessen i hårsäckarna hämmas, men orsaken är inte klarlagd.

Stress kan vara en utlösande faktor, men sjukdomen kan även uppstå efter olika sjukdomar och infektioner.

  • vitaminbrist och andra brister – håravfall kan till exempel bero på järnbrist, brist på zink, magnesium, olika vitaminer eller protein
  • läkemedel – håravfall beror ibland på exempelvis blodförtunnande läkemedel, betablockerare, p-piller, antidepressiva läkemedel, litium och cytostatika